När du bestämmer dig för att göra ett takbyte vill du naturligtvis få ett resultat som ska hålla länge. Ett takbyte kostar dessutom en hel del och är en investering som kommer ge en tydlig skillnad på husets yttre. Därför är det viktigt att du tänker efter innan du drar du igång. Här hittar du våra bästa tips som säkerställer att ditt takbyte går enklare och att du blir mer nöjd med resultatet.
Det bästa är alltid att kontakta en duktig och professionell byggfirma som kan hjälpa dig med takbytet. Är du däremot mycket händig och har kunskap sedan tidigare kan du i många fall lyckas lägga taket på egen hand. Observera att ett komplett takbyte tar väldigt lång tid att genomföra. Det är ingenting du kommer att hinna under långhelgen, hur mycket du än vill. Ska du göra jobbet själv rekommenderar vi att du avsätter hela semestern för just denna uppgift.
4 viktiga tips för takbytet
1. Vänta inte för länge
Ett vanligt misstag är att vänta till dess att taket helt fallerat, men genom att byta tak i rätt tid slipper du läckage och skyhöga kostnader. Se därför till att du kontrollerar ditt tak minst två gånger om året för att säkerställa att det fortfarande håller tätt. Att det är gammalt har mindre betydelse. Slitage som kommer med åren kan du enkelt bli av med genom lite extra underhåll.
2. Skapa en bra budget
Att byta tak är ingen kostnad och därför är det viktigt att du planerar ditt takbyte noga och verkligen funderar på finansieringen – offert tak göteborg. Som minst ligger ett komplett takbyte på cirka 100 000 kronor om du väljer att anlita en takfirma för uppgiften. Ska du byta tak själv kommer du undan billigare – förutsatt att du faktiskt vet hur man gör. Hur ska du finansiera takbytet? Har du sparade pengar? Ska du ta lån?
3. Välj ett tak som passar
Har du valt att byta takmaterial helt och hållet har du många saker som du måste ha i åtanke. Du måste bland annat säkerställa att taket faktiskt passar för den typ av beläggning du väljer, men du måste också ha koll på lutningen. Det är nämligen långt ifrån alla takmaterial som passar för alla lutningar. Har du ett tak med låg lutning kan betongpannor, plåt eller papp vara ett alternativ.
4. Glöm inte detaljerna
Visst är det viktigt att du får ett tak som är snyggt och som du är nöjd med, men kom ihåg att det finns mer att fokusera på än endast takpannor eller tegel. Du bör också utrusta ditt tak med skorstensbeslag, hängrännor, snörasskydd och takstegar för att det ska vara tryggt att vistas på och praktiskt att använda.